zondag 29 november 2009

Het pietenproject

Dag beste lectoren en klasgenoten,

Zoals jullie wel weten was het donderdag 26 november de bedoeling dat wij "zwarte piet" gingen spelen in één van onze stagescholen. Voor mij was dit persoonlijk het hoogtepunt van de maand november. We hebben natuurlijk een beetje werk gehad om dit project voor te bereiden. Onze opdracht bestond uit 2 delen. Er was een opdracht voor de kleuterschool en een opdracht voor de lagere school. Wij van de Vrije Centrumschool moesten naar Sint- Amandszuid gaan. Bij de kleuters moesten we een liedje aanbrengen over Sinterklaas. Wij als zwarte pieten hebben ervoor moeten zorgen dat we het liedje fout aanbrachten waarbij de kinderen ons moesten verbeteren. We hadden ze ook gevraagd of ze de school een beetje wilden versieren voor wanneer Sinterklaas komt. De kinderen waren zeer uitbundig en enorm blij met onze komst. Bij de lagere school was onze opdracht wat groter. We hadden voor de kinderen een week voor onze komst een brief geschreven waarin stond dat ze een nieuwe hoed voor Sinterklaas moesten ontwerpen. De hoeden moesten ze dan aan ons voorstellen op de dag dat we kwamen. Wat was dit enorm tof! De sporthal van het lager was omgetoverd tot een feestzaal met een lange rode loper in het midden. De leerlingen mochten dan per leerjaar hun hoeden voorstellen aan onze pietenjury. Enkele van hun hoeden werden dan verkozen om aan Sinterklaas te tonen.

Groetjes Pieter

woensdag 25 november 2009

les godsdienst in 6e leerjaar


Woensdag 25/11


Op donderdag 19 november heb ik mijn eerste godsdienstles gegeven en dit in een 6e leerjaar. Ik had hierbij een beetje zenuwen omdat ik op voorhand wist dat het een vrij wilde klas is en dat ik direct op mijn strepen mocht staan. Mijn les ging over symbolen van vuur in verschillende culturen. De culturen waarbij we stil gingen staan waren; de Oude Grieken, de Oude Egyptenaren, de hindoes en het Humanistisch verbond. Godsdienst is nu niet bepaald het favoriete vak van de leerlingen dus heb ik er voor gezorgd dat ik mijn les zo aantrekkelijk mogelijk kon maken zodat ze voor de leerlingen ging boeien. Ik heb dan ook geen theoretische les omtrent het onderwerp gegeven maar ik heb de leerlingen zelf aan het werk gezet in groepjes om informatie te verzamelen. De leerlingen mochten via foto's en materiaal dat ze hebben meegebracht naar de les een cultuur bespreken. Ik merkte dat de leerlingen dit zeer graag deden. Er waren 4 groepjes waarbij ieder groepje één van de 4 culturen had dat ik hier al heb opgesomd. De manier waarop ze de informatie gingen verwerken was dan ook bij ieder groepje totaal verschillend. Er werd gewerkt met foto's, knutselwerkjes en toneelstukjes. De bedoeling was dat ieder groepje achteraf zijn onderwerp aan de andere groepjes ging voor stellen.

donderdag 19 november 2009

bordschrift 4a

Beste mensen,

Op donderdag 12 november was het de bedoeling dat ik de hoofdletter D zou aanbrengen aan klas 4a. Persoonlijk keek ik er niet hard naar uit, omdat ik vind dat mijn bordschrift nog niet zo net is. Ik wou dan ook niet hebben dat de leerlingen zouden klagen dat ze mijn geschrift niet konden lezen. Maar ik had geen andere keus en bereidde mijn les voor. Toch had ik positief van mijn les verschoten, omdat ik vond dat ze net geschreven was. De hoofdletter werd zeer verzorgd aangebracht,toen er zich een ander probleem ging voortdoen. Tijdens het aanbrengen van de hoofdletter had de juf mij aangesproken dat ik hem niet juist aan bord bracht. Ik was natuurlijk zeer overdonderd door haar uitspraak omdat ik mijn les had voorbereid volgens haar werkbladeren. Ik had dan ook beleefd aan de juf gezegd dat ik het op dezelfde manier aanbracht zoals op haar bladeren stond omschreven. de juf had zelf ook verschoten dat ze mij een verkeerde versie van de hoofdletter had meegegeven. Gelukkig had ik het goed kunnen oplossen en mijn les zo verderzetten.

dinsdag 3 november 2009

welkomsbericht

Beste medestudenten en KATHO-lectoren,

Vanharte welkom op mijn blog!